EPC attest
Wat is het EPC attest en waarvoor dient het?
Het EPC attest informeert mogelijke kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning. Aan de hand van het energielabel kunnen potentiële kandidaten inschatten of een bepaalde woning al dan niet hoge energiekosten met zich zal meebrengen. Als verkoper of verhuurder ben je verplicht om het energielabel van je woning te vermelden in alle advertenties die je plaatst om je woonst aan te bieden op de markt. Wil jij dus verkopen of verhuren? Dan heb je een energieprestatiecertificaat nodig.
Een energieprestatiecertificaat is al meer dan 10 jaar verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen, appartementen en studio’s. Sinds 2020 is een EPC ook verplicht voor kleine niet-residentiële eenheden. Sinds 2022 is ook een EPC verplicht voor de gemeenschappelijk beheerde delen van een appartementsgebouw.
Het EPC attest wordt tegenwoordig ook gebruikt als instrument om premies toe te kennen bij renovaties en voor het toekennen van kredieten.
Wie voert de EPC keuring uit?
De EPC keuring wordt uitgevoerd door een energiedeskundige (type A). Dit is een door de overheid beëdigd expert die een speciaal examen heeft afgelegd om de keuring uit te mogen voeren.
Bij Checkpoint Keuringen wordt het EPC attest opgesteld door energiedeskundige Sacha Buytaert. Naast verschillende jaren ervaring als energiedeskundige heeft hij reeds 2 energetische totaalrenovaties achter de rug. Hiermee is hij uw betrouwbare partner bij uitstek voor de opmaak van het EPC attest.
Hoe kan je een EPC keuring het beste voorbereiden?
Om de keuring vlot te laten verlopen is het belangrijk dat de energiedeskundige vrije toegang heeft tot alle lokalen in het gebouw, inclusief eventuele zolderruimte en kelder. Om een nauwkeurige berekening van de energieprestatie mogelijk te maken doe je er goed aan om alle technische documentatie over de woning klaar te hebben liggen voor de de energiedeskundige tijdens het plaatsbezoek. Wanneer U onderstaande bewijsstukken van uw woning kan terugvinden, legt U ze best klaar. Het zal uw EPC score ten goede komen.
- het lastenboek
- originele facturen van een geregistreerd aannemer
- originele facturen van bouwmaterialen
- originele facturen van verwarmingsinstallaties
- technische documentatie van de verwarmingsinstallaties
- bouwplannen
- vergunningsaanvraag
- vaststellingen uit werfverslagen, postinterventiedossier of vorderingsstaten
- een vroeger afgeleverd EPC attest
- een EPB-aangifte
- subsidieaanvragen Vlaamse overheid
Hou er rekening mee dat de energiedeskundige zich enkel kan beroepen op de visuele vaststellingen tijdens de keuring en de aangeleverde bewijsstukken. De keurder mag zich niet baseren op mondelinge mededelingen of veronderstellingen.
Hoe wordt het EPC attest opgesteld ?
Na het inplannen van het plaatsbezoek wordt er een vooronderzoek uitgevoerd. Zo kijken we na of het opgegeven adres terug te vinden is in de databank van het gebouwenregister, en of er in het geval van appartementen/studio’s reeds een EPC attest voor de gemeenschappelijke delen is opgesteld. Het is dus belangrijk om het juiste adres door te geven, inclusief correct busnummer.
Ter plaatse worden de eventueel aanwezige plannen en bewijsstukken bekeken en afgetoetst met de werkelijkheid. De woning wordt opgemeten en de technieken (verwarming, ventilatie, zonnepanelen e.d. ) worden gecontroleerd. Het plaatsbezoek duurt 30 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte van de woning en de gebruikte isolatiematerialen en technieken.
Na het plaatsbezoek wordt het beschermd volume van de woning berekend en alle verzamelde gegevens worden ingevoerd in de EPC software van de overheid. Dit programma wordt door alle energiedeskundigen gebruikt en garandeert uniformiteit onder de EPC’s. Vervolgens berekent deze software de energiescore en het EPC label. In het attest vind je naast deze score ook automatisch gegenereerde aanbevelingen om je woning energiezuiniger te maken en wat de gemiddelde kosten hiervoor zijn.
Het EPC attest wordt steeds binnen de 3 werkdagen afgewerkt. Na het ontvangen van de betaling van de factuur, sturen we het EPC attest per mail door.
Hoelang is een EPC geldig ?
Het EPC attest is 10 jaar geldig. Als de woning binnen de 10 jaar opnieuw verkocht of verhuurd wordt, heb je geen nieuw EPC nodig.
EPC gemeenschappelijke delen
Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen en appartementen is al meer dan tien jaar verplicht.
Vanaf 2022 zal ook een EPC beschikbaar moeten zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Deze verplichting staat los van verkoop en verhuur. Er wordt een periode van 2 jaar voorzien om dit EPC op te maken. Het EPC van de gemeenschappelijke delen kan al opgemaakt worden vanaf 2020!
Voor nieuwbouwappartementen gaat de verplichting in 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.
Het EPC van de gemeenschappelijke delen wil een instrument zijn om de eigenaars en de gebouwbeheerder wegwijs te maken in de energieprestatie van het gebouw en hen te informeren over de stappen die best gezet worden om de energiezuinige renovatie op te starten. We willen in Vlaanderen immers een energiezuinig gebouwenpark tegen 2050!
Het EPC gemeenschappelijke delen (hieronder links) bevat hiervoor de nodige informatie en adviezen over het gebouw en het EPC van het appartement voor het appartement. De certificaten vullen elkaar aan.
De informatie uit het EPC van de gemeenschappelijke delen wordt gebruikt als het EPC van een appartement in het gebouw wordt opgesteld.
Aangezien het als basis dient voor de EPC’s van de appartementen in het gebouw, moet het steeds up-to-date zijn. Het EPC is 10 jaar geldig, maar moet geactualiseerd worden bij energetische renovaties.
Op het EPC dat u laat opmaken voor de verkoop/verhuur van uw appartement staat een label, van A (zeer energiezuinig) tot F (niet energiezuinig). Om verwarring te vermijden toont het EPC voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw geen label. Toch is er veel informatie af te lezen over de huidige energetische toestand van het gebouw, dankzij heldere kleurenbalkjes en symbolen die de energieprestatie van elk onderdeel van het gebouw tonen en hun situering t.o.v. de energiedoelstelling 2050.